Op vakantie naar Frankrijk: de regio Morvan

Voor veel Nederlanders staat Frankrijk op nummer 1 als het gaat om vakantiebestemmingen. Geen wonder, want het land heeft veel te bieden en elke regio heeft zo zijn charme. Zo is Morvan bijvoorbeeld heel geschikt als bestemming voor wie houdt van rust, natuur en water.  Want de Morvan is een groot natuurpark met veel heuvels, water en bossen.

Nationaal park
Morvan is een regio in Bourgondië (ten zuidoosten van Parijs). Het woord Morvan komt van het Keltisch woord voor zwart (Mar) en het Keltische woord voor gebergte (Vand). Sinds 1970 is Morvan een nationaal park. Het is een gebied met een zeer schone lucht, dit komt onder andere door het ontbreken van industrie. Het is van oorsprong dan ook een agrarisch gebied. Het gebied bestaat vooral uit heuvels, bossen en kleinschalige landbouw, met veel beken, rivieren en watervallen. Het park beslaat ongeveer 2.800 vierkante kilometer.

Rust
Het gebied is zeer geschikt voor vakantiegangers die op zoek zijn naar rust en ruimte. Want de ongerepte natuur is overweldigend. Er zijn enorm veel wandelpaden, routes om te mountainbiken en grote meren die vol zitten met verschillende soorten vis. Ook is de regio zeer geliefd bij vogelspotters. En voor wie houdt van paardrijden zijn er veel ruiterpaden aangelegd.

Grote meren
Er zijn in de Morvan een paar grote meren die de moeite waard zijn om te bezoeken: het meest populaire meer is het Lac des Settons. Dit stuwmeer in het hart van de Morvan zit vol vis, onder andere karper, snoek en forel. Er zijn meerdere campings die aan het meer liggen.  Andere populaire meren in de Morvan zijn Lac de Chaumeçon en Lac de Pannecière. Het Lac de Chaumeçon is een kunstmatig stuwmeer. Er zijn prachtige strandjes en ook dit meer is heel geschikt om te gaan vissen.

Het Lac de Pannecière is het grootste meer van het gebied. Ook dit meer is een stuwmeer. Het meer ligt in een bosachtig gebied tussen de heuvels. De weg langs het meer loopt over de bijzondere stuwdam. Ook dit meer is zeer geschikt voor iedereen die op zoek is naar rust en ruimte, want gemotoriseerde boten zijn hier niet toegestaan. Een heerlijk plek dus om met het hele gezin te gaan zwemmen.

Kortom: de Morvan is een gebied dat zeker een bezoek waard is!

Misschien vind je dit ook interessant